Roger RIEKAERT

 

Expo belicht frontleven van gewone soldaat

In de Diksmuidse deelgemeente Pervijze opent dit weekend de historische overzichtstentoonstelling
'Op zoek naar de kleine mens in de Grote Oorlog'.
De expo wil een beeld schetsen van het frontleven voor de gewone soldaat. "Tegelijkertijd willen we de bezoeker een 'instappunt' geven van een stukje front, dat maar al te vaak vergeten wordt" ,zeggen de organisatoren.

"De eerste editie van de tentoonstelling, die liep van 1998 tot 2005, schetste een beeld van hoe de dorpsgemeenschap van Pervijze werd getroffen door de Grote Oorlog", zegt Roger Riekaert , voorzitter van het organiserende Herdenkingscomité.

" Citaatfragmenten, sprekende foto's en documenten vormden de hoofdmoot. De tentoonstelling maakte een link met belangrijke oorlogssites zoals de kerk, het oorlogsmonument en de observatietoren in het dorp. Met de tweede editie van onze tentoonstelling willen we een totaal nieuw luik belichten", zegt Riekaert.


De tweede editie van de tentoonstelling schetst een ruimer beeld van de gewone soldaten tijdens de Grote Oorlog.

RUIME BLIK

"Deze keer willen we een beeld schetsen van het frontleven van de gewone soldaat. Deze nieuwe aanpak toont welke sporen er vandaag nog van de soldaten terug te vinden zijn. We herdenken de vele soldaten en lossen vragen op over hun aantal en identiteit. Waar de oorspronkelijke expo lokaal van opzet was, gaan we nu veel verder. We werpen een ruime blik op een belangrijk stuk frontleven van Pervijze tot Lampernisse", zegt Riekaert.
Op zoek naar de kleine mens in de Grote Oorlog' vindt plaats in ontmoetingscentrum Ten Bercle in Pervijze.

De expo is open van van 1 juli tot 15 november 2006, telkens van 9 tot 19 uur. De toegang is gratis. (uit HWN/KW van 7 juli 2006)