Roland DEVOOGHT

 

Roland Devooght bouwt autowrak om tot glimmende oldtimer.

KORTEMARK

Na tien jaar knutselen heeft Roland Devooght uit Kortemark een oud autowrak omgetoverd tot een glimmende oldtimer, een Brasier uit 1908.
«Tien jaar geleden kocht ik een verroest chassis met vier slechte wielen, een slechte radiator en een slechte motor. Het resultaat na tien jaar zoeken en sleutelen is deze elegante old timer, waarmee ik graag rondtuf. Mijn vrouw noemt het speelgoed voor grote jongens», lacht Roland.

Twintig jaar geleden kocht Roland Devooght zijn eerste oldtimer: een Delahaye uit 1930. De Brasier uit 1908 is na een Citroën uit 1922 zijn derde exemplaar. «Brasier won in 1904 en 1905 het officieuze wereldkampioenschap snelheidsrijden. Dat wekte mijn interesse», vertelt Roland.

«Tien jaar geleden kon ik in Frankrijk het chassis van een dergelijke wagen op de kop tikken. De auto was afkomstig van een 'officier d'artillerie'. Toen ik dat hoorde, wou ik de wagen zeker hebben», zegt de gepensioneerde artillerieofficier.
Het naamplaatje van de vorige eigenaar kreeg een ereplaats op het dashboard.

"Tien jaar heb ik gewerkt aan de reconstructie van deze Brasier uit 1908"

VRIJHEID

"Tot voor de Eerste Wereldoorlog werden auto's enkel gekocht door mensen met veel geld: ze kochten het onderstel en lieten de rest volgens eigen keuze en budget door een carrossier opbouwen. Daardoor is geen enkele wagen uit die tijd hetzelfde en heb je een zekere vrijheid bij het reconstrueren ervan", legt Roland uit . Hij tekende een winter lang aan de carrosserie, maakte een inventaris van de stukken in zijn bezit en startte dan de zoektocht naar ontbrekende onderdelen.

PUZZEL

«Het in elkaar knutselen van zo'n wagen is als een grote puzzel. Stapje per stapje kom je verder en dat geeft een goed gevoel. Het is een monnikenwerk, maar het zoeken naar het juiste (betaalbare) materiaal is een deel van de hobby», zegt Roland. Intussen wacht hem al een nieuwe uitdaging: een Citroën uit 1924.
«Maar dit keer wil ik de klus in twee jaar klaren», lacht hij. (MME)